WordPress – Šta je to?

Postoji li neko ko se konektovao na internet i otvorio pregledač a da nije skrolovao do futera bar nekolicine internet prezentacija? Ne verujem. Koliko njih je bar u jednom od tih par futera moralo da vidi famozno “W”? Šta je to, šta znači, i kako to da je toliko rasprostranjeno?

Dragi čitaoci, prezentujem vam – WordPress.

Ako ćemo narodskim jezikom, najprostija definicija bila bi:

WordPress je besplatna platforma za upravljanje sadržajem koji se prikazuje na sajtovima.

Ljudi koji su ga napravili vole da kažu kako je on u isto vreme besplatan i od neprocenjive vrednosti.

Otvorenog je koda, što znači da svako može da vidi kako je napravljen i (ukoliko zna PHP programski jezik) da ga uređuje po sopstvenom nahođenju. Stoga WordPress baza sadrži preko 1500 tema i skoro 17.000 dodataka i taj broj vrtoglavo raste. Koliko je popularan govori podatak da baš ova platforma pokreće preko 25 miliona sajtova širom sveta.

WordPress.com i WordPress.org

Mnogi su zbunjeni razlikom između ova dva projekta. Pokušaću da vam objasnim kratko i jasno.

WordPress.com je nešto slično kao Googleov Blogger.com – uz njega dobijate svojdomen.wordpress.com i možete besplatno voditi svoj blog koji hostuje sam WordPress. Potrebno je samo napraviti nalog i odabrati temu – i spremni ste, u par klikova.

WordPress.com može raditi i sa vašim domenom, ali ograničava u pogledu prilagođavanja samog sajta. Recimo, možete samo izabrati neku temu od ponuđenih, ne možete je sami menjati bez doplate.

WordPress.org možete korisiti samo ukoliko imate svoj domen i hosting. Preuzima se kao .zip ili .tar.gz kompresovana arhiva, raspakuje i uploaduje preko FTPa na koren sajta. Potrebno je odvojiti još samo par minuta za unos esencijalnih podataka, i sajt može početi sa radom.  Sa ovom varijantom imaćete mnogo veću kontrolu nad svojim podacima. Moći ćete da instalirate više tema i dodataka. Jednom rečenicom – ne postoje nikakava ograničenja.

Nastavak teksta kao i kompletna serija članaka fokusiraće se na wordpress.org.

Šta sve može WordPress?

Ova platforma pokreće najraznovrsnije tipove sajtova: od blogova i portfolia, preko portala i internet prodavnica, pa sve do društvenih mreža.  Hajde da prošetamo kroz njene osnovne funkcije:

 • Ne zahteva nikakvo programersko znanje za postavljanje sadržaja
 • Dostupan je na više jezika (da, i na srpskom)
 • Lako formatiranje sadržaja
 • Deljenje sadržaja na kategorije
 • ‘Etiketiranje’ (označavanje) sadržaja
 • Stilizovane sekcije sadržaja (citati, programerski kod, informacije itd)
 • Dobra optimizacija za pretraživače
 • Kontrola strukture linkova
 • Komentarisanje sadržaja
 • Povratna informacija u vidu komentara kad god neko linkuje vaš sajt

Uz neke dodatke koji se preuzimaju besplatno (ili koje, dragi programeri, napravite sami) možete dodatno proširiti njegovu funkcionalnost. Moguće je sve što zamislite. Granice ne postoje.

Šta traži za ono što daje, i koji su uslovi korišćenja?

Uglavnom, prva asocijacija na ‘besplatno’ jesu reklame. Sa WordPressom to nije slučaj. Ova platforma je zaista besplatna u svakom smislu te reči. Možete dobiti čak i besplatnu podršku od članova zajednice preko zvaničnog foruma. Dakle, ne traži ništa za uzvrat. Izdat je pod GPLv2 licencom, i ne zahteva čak ni da ostavite link ka zvaničnom sajtu negde na stranici.

Postoje samo dva uslova: da bi mogli da koristite WordPress, morate da imate instaliran PHP i MySQL na server, jer je ceo sistem baziran na njima. I to je to. I zaista nije nikakav problem ispuniti ih. Skoro svi hosting provajderi ispunjavaju ove uslove (“skoro” je tu da se ogradim od greške, ja ne znam niti jednog koji nema ovu podršku). Čak, mnogi nude i automatsku instalaciju sistema, vaše je samo da objavite i uređujete sadržaj!

Odlučio sam, koristiću WordPress. Šta dalje?

Super. Odabrali ste, po mišljenju većine populacije, najbolju platformu za kontrolu sadržaja na internetu. Šta dalje? Pa, ovako: instalacija, upoznavanje sa korisničkim interfejsom, odabir najboljih odgovarajućih dodataka, par vrsta optimizacija WordPress sajta, odabir besplatnih i premium tema, kreiranje sopstvenih… Spisak je podugačak. Želite da znate kako?

Svratite kod mene vremena na vreme, skuvajte kaficu, zavalite se i čitajte ;)

P. S.

Ukoliko ste napredniji korisnik i ne možete da čekate da prođe par uvodnih postova a imate pitanja, pišite na anarcorder@gmail.com mj.minimalist@gmail.com i odgovoriću u kratkom roku.

№ 7

11 komentara na “WordPress – Šta je to?

 1. Hvala na tekstu, zaista koristi. Ja sam pocetnik u svemu ovome ali jasno objasnjeno.

 2. Poštovanje, moje pitanje; ja za sada imam 9 blogova koji su otvoreni još pre 10 godina, medjutim ja ne baratam toliko sa engleskim jezikom i vrlo mi je teško da se snadjem. Ja vas pitam dali je moguće te blogove prebaciti na srpskom jeziku radi pisanje. Smatram da je to špto se može na srpskom jeziku raditi sa Wordpresom to je prava stvar. Biću presrećan ako je to moguće, ali da vam damo znanja da sam veoma aktivan i pored mojih 79 godina. Pozdrav iz Zaječara.

  1. Da, moguće je :) Odlaskom na Settings > General stranicu, gde imate stavku “Site Language”. Kliknite i otvoriće vam se lista sa odabirom jezika, među kojima je i srpski. Pozdrav!

Ostavi komentar

Adresa elektronske pošte neće biti objavljivana.
Polja koja zahtevaju obavezan unos obeležena su zvezdicom.