Vratili smo Web Dizajn u Devedesete

Mnogo se priča ovih dana kako se, iz ovog ili onog razloga, vraćamo u devedesete. Ja mislim da nismo napredovali koliko mislimo da jesmo. Samo se malo lepše šminkamo. Ili nas šminkaju. Promene… Uvek dođe period kada vam je nečega što vam čini svakodnevicu preko glave, i onda to izbacite i osećate se super. Ali se to nešto uvek maskira i vrati.

Što se sajtova tiče, odavno smo izbacili iz upotrebe tabele – uveli CSS. Izbacili smo velike pozadniske slike – uveli teksture. Izbacili smo slike kao navigaciju i uveli tekstualne linkove. Izbacili smo brojače poseta, flash intro stranice, ona mala “Najbolje se vidi sa internet explorer 6.0”,  “Valid xHTML” i “Optimizovano za 1024×800 rezoluciju”, izbacili smo tzv. “marquee” – široko a kratko polje sa tekstom koji klizi horizontalno.

Izbacili smo… Ma da li smo?

Brojači

Nekada nije bilo stranice koja nema hit counter. Danas bi svaki web dizajner koji drži do sebe (i ima ‘leba da jede) odbio bilo koju novčanu ponudu (koja nije petocifrena pa naviše) da stavi taj brojač poseta na bilo čiji sajt. Na prvi pogled rekli bi da je njihov životni vek okončan i da su zasluženo ušli u udžbenike iz istorije web dizajna.

Ali kada malo bolje razmislimo… Brojači su ipak tu, na svakom sajtu. Nema stranice koja ih nema. Niste primetili? Pogledajte bolje: “Likes: 294”, “Tweets: 381”, “14028 RSS Subscribers”… O, da, imamo i fejsbuk stranu sa 2019 fanova!

Animacije

Impresivne desetominutne intro stranice rađene u flashu (poznatije kao skip intro) do pre par godina bile su odgovorne za egzekuciju mnogobrojnih vlasi kose imalaca dial-upova koji su hteli da dođu do željenih informacija brzo i lako. Izgleda da je više bilo onih opuštenih koji bi skuvali kafu, popili je i narezali ujaku davno obećane smešne klipove na CD za vreme učitavanja, pa su preživljavale.

Danas se čini da su nam kose spašene. Čini se. U suštini, samo smo sa fleša prešli na HTML5/CSS3 animacije. Ako izostavimo brže učitavanje i bolju optimizaciju za google i uzmemo u obzir samo krajnjeg pregledača stranice… Koja je razlika?

Molim te, reci mi: kako da te najbolje vidim?

Prisetimo se sada, uz pristojnu dozu nostalgije, nekadašnjih futera web prezentacija. Ma nemoguće da smo zaboravili sva ona “Najbolje se vidi sa Internet Explorer 6.0”. Ili “W3C – Valid xHTML”. Ili, moj omiljeni: “Optimizovano za rezoluciju 1024×768”. Samo smo čekali da nam dizajner kaže šta nam treba da bi pregledali sajt koji je on sklopio u FrontPage-u u punom sjaju. Da instaliram AIM bar u IE? Nema problema. Onda par next > next > finish klikova i onaj hacker feel jer te keva gleda i voila! Isti je -.-

Pogledajmo sada ove sadašnje: “Moraš da instaliraš fleš plejer da vidiš ovo”. Ili čuveni: “Sadržaj nije dostupan u tvojoj zemilji”. Suština je ista.

Stvarno pišeš validan kod? WOW.

Nekad beše “Valid xHTML4.0” ili “Valid “CSS 3.0”. Sada je “Progamirano u HTML5 i CSS3 i javaScript sa zilion drugih besmslica koje nikom ništa ne znače. Bacite pogled samo na broj ikonica koje možete uključiti u logo. Čisto kurčenje, ako mene pitate.

Proskroluj mi nešto

Nekadašnji marquee, sadašnji “Šta moji prijatelji čitaju na facebooku” i “Naši poslednji tweetovi”. I jedno i drugo su poslednje vesti/aktivnosti. Primetio sam da se kod nas preterano upotrebljava ovo prvo, kad treba i kad ne treba. Razmislite da li vam je to zaista potrebno.

Tabele

Znate one dizajne pre vremena pre CSSa, napraviš tabelu: gore header, levo sidebar, dole footer, a u sredini sadržaj u svom scrollboxu?

Pogledajte facebook na kojem stalno visite. Fiksiran plavi topbar, fiksirana desna kolona. Ee, ali sada se desna kolona skroluje dok ne prođem one korisne Todays birthdaysRequests, Games you may like i People you may know, pa mi tek onda fiksira beskorisne reklame. Moderno? Napredak? Jok.

Sve u svemu…

…nemojmo se zavaravati da se nešto u svetu web dizajna bitno menja.

Sadžaj menja formu, ne i suštinu.

I da, znam da ćete reći da su korisne i reklame, i da je tako moderan prikaz poslednjih tweetova i može naterati nekoga da vas zaprati… Da se razumemo, ne pljujem ja ovde ni po čemu, samo sam izneo svoja zapažanja.

№ 13

11 komentara na “Vratili smo Web Dizajn u Devedesete

 1. Onda bismo mogli reći da su današnji automobili samo našminkane kočije koje umesto jednog imaju po više hiljada konja, i da smo shodno tome još u 19om veku.

  U prevodu, ne seri! ;)

  1. Ne, ne bismo. Sada u kolima imaš amortizere, radio stanicu, klimu itd. U suštini, stižeš od tačke A do tačke B – ali brže i udobnije. Ovde je poenta da dođeš da pokupiš informacije – ali ne obraćaju svi dovoljno pažnje na brzinu i udobnost. Tipografija je često ista kao i tada, dugmići hiljadu društvenih mreža opterećuju sajt i teraju ga da radi sporije… Ne obraćamo pažnju ni na šta novo, već zamenjujemo gore navedeno, i uglavnom bespotrebno.

   U prevodu, potreban nam je korak napred u smislu iskorišćavanja novih ideja tehnologije, ne u smislu pravljenja gume za točak ili kutije sa snagom toliko konja.

 2. Hm, interesantna retrospektiva i ukazivanje na sličnosti nekada i sada u web dizajnu.

  Ono što sam primetio a nije iz ovog segmenta jeste da se taj trend “staro pa ponovo novo” uvek vrti i smenjuje na po 10-tak godina. Ako pogledate garderobu vraćaju se ponovo karirane košulje i neke boje koje su bile ranije. Ako pogledate muziku – odlično prolaze neki remixi starih “proverenih” pesama, a slično je i u filmskoj industriji (kada se neka priča posle nekoliko godina zaboravi eto remakea da je malo “osveži”). Neki od web trendova koje su uveli “Apple oriented korisnici” jesu korišćenje UI elemenata koji podsećaju na stare uređaje (telefoni, prekidači, slajderi i sl), tako da izgleda da se sve nekako “obrće” posle određenog vremena i ponovo staro postane moderno, mada često u drugačijoj izvedbi (generalno hitcounter i like counteri prikazuju brojeve ali svaki ima svoju glavnu namenu i ulogu).

  Pročitah sada i deo tvog komentara koji kaže “ali ne obraćaju pažnju dovoljno pažnje na brzinu i udobnost” – što je možda i glavna poenta jer oni koji na to obraćaju pažnju nemaju toliko tih countera već je to sve mnogo bolje “upakovano” (mada to sve zavisi od n+1 parametara i zahteva/ukusa klijenata :))

 3. Za vecinu stvari mogu da se slozim sa tobom, ali one ikonice ne sluze da bi se ljudi “kurcili” (dobro ima i takvih :)). Ikonice su napravljene da bi “naprednijim” korisnicima ukazali na upotrebu novih tehnologija koje (ne)podrzavaju njihovi pregledaci. Naravno, vecina korisnika ce ignorisati takve slicice, jer im “HTML5” znaci koliko i babi Counter Strike. :)

  1. Upravo tako – većini ne znači. Oni kojima znači znaju i za view source i da protumače to, kao i šta podržavaju njihovi pretraživači, tako da im je nepotrebno.

 4. Možda bi trebalo da poslušaš Web Nekog Tamo. On nije tu od juče. Smanji malo ego i ne pričaj više o vremenima kad nisi bio web dizajner. ;)

  1. Da poslušam? U njegovom komentaru nema saveta, već je to lično mišljenje. Ne govorim o tadašnjim vremenima, već o sadašnjim. Bio sam na netu i tada, a sve i da nisam, web.archive.org daje lep prikaz bilo kog sajta iz bilo kog vremena, pa se može proveriti. Ovo je samo uporedni pregled.
   Da imam veliki ego – imam, da je možda nekad bez pokrića – jeste. Kakav sam tako i pišem…
   I sledeći put, molim te, nemoj komentarisati anonimno. Sve kritike su dobrodošle, svi smo naši :)

 5. Miloše, ja se potpuno slažem sa tvojim viđenjem web stranica nekada i sada, nije se puno toga promjenilo u formi samo je tehnika napredovala.

  Vidim da ovdje ima nekih koji kritiziraju tvoj način razmišljanja, ali ja se na tvom mjestu ne bi previše opterećivala s time ;)

 6. Činjenica je da se sve vraća. Sve je slično kao što je nekada bilo, samo je tehnika bolja, lepši je dizajn, veću su fontovi i slike.
  Socijalne mreže su sastavni deo svakog sajta, pa i ovog. Akcenat je na interakciji sa posetiocima.

 7. razlika u flashu i html5/css3 je velika. Flash je externa biblioteka, a css3 ti je napisan u cistom C-u kao i sam browser, za razliku od npr. jquerija. Sto znaci da se dosta brze i lepse izvrsavaju animacije u cistom css3 nego preko jquerija. Flash je zamenjen sa canvas elementom koji moze da crta vektorsku grafiku. Pored toga html5 ima podrsku za openGL tj 3D u browseru. I sa svim tim se upravlja preko javascripta, koji takodje postaje i serverski jezik tj, moze da se pisu i back end skripte i upiti u baze itd.

  dalje video ne mora da se embeduje preko flasha vec samo uz pomoc html5 tako da deckonja malo se ti izlupeta.

  Ima mnogo napredaka, samo treba procitati.

  1. Sve je to jako kul, ali kako se to razlikuje kad je krajnji korisnik u pitanju? Njemu se nešto mrda pa se mrda, briga njega da li je flash ili CSS. Nisam ja rekao da twitter nije kuliji od hit countera niti da nisam zahvalan što ne moram da učim flash da bih radio animacije, tako da totalno mašiš poentu.

Ostavi komentar

Adresa elektronske pošte neće biti objavljivana.
Polja koja zahtevaju obavezan unos obeležena su zvezdicom.